Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Fridemokraterna i svårigheter

18 sep , 2013, 19.52 irmaswahn

 

18.9.2013

 

Valkampanjen inför Förbundsdagsvalet på söndag är inne på slutrakan och nu är det fart – alla partier, lobbare och aktivister är i gång och försöker värva röster på allehanda (också litet tvivelaktiga) sätt!

Tydligen var det valresultatet från Bajern som alla väntade på – den stora, välmående och konservativa delstaten i söder, som kallar sig ”Freistaat Bayern”, liksom för att framhäva sin särställning.

Bajrarna gick till val precis en vecka före Förbundsdagsvalet och hast Du mir gesehen; Fridemokraterna, som styr hela Tyskland tillsammans med Angela Merkel, klarade inte fristatens femprocentsgräns utan föll ut ur den bajerska lantdagen med det urusla valresultatet 3,2%!

Vad bådar det inför nästa söndag?

Ja, det ser verkligen inte bra ut för die Liberale, som de också kallar sig – nu delar de frenetiskt ut sina gula smileys och klistrar dem på lyktstolpar och trafikljus och gudvetvar, medan partiledarnas mungipor pekar allt djupare neråt.

Den annars alltid uppflinade Guido Westerwelle, Merkels utrikesminister, sprang raka vägen till sin Mutti och bad om stöd.

Men vad händer?!

Die Mutti vänder sig ifrån sitt juniorparti och vägrar hjälpa. ”Guido, jag behöver varje röst jag kan få. Jag har hållit er under armarna tillräckligt länge, nu måste du och ditt parti klara er själva”, kan man tänka sig att Merkel sade och klappade den lille på huvudet. Antagligen litet förstrött, för hon hade redan tankarna på annat håll.

I politiken håller inga ”familjeband”. Angela Merkel är ingen allt förlåtande mor. Om någon klåpar, gör han det inte en gång till.

Och alldeles säkert har Mutti varken glömt eller förlåtit att Fridemokraternas dilemma kostade hennes kristdemokrater segern i delstatsvalet i Niedersachsen tidigare i år.

I Tyskland har varje väljare två röster. Med den ena röstar man på en kandidat, med den andra på ett parti. Så och i Niedersachsen. För att rädda Fridemokraterna från att snava på femprocentsgränsen, fick partiet så många partiröster att de susade in lantdagen med över 9 % av rösterna.

Frågan var bara den: varifrån kom de rösterna? Från kristdemokraternas väljare, naturligtvis, med den påföljd att socialdemokraterna och de gröna seglade förbi och knep segern från CDU och FDP med knappa 335 röster!

Nu går kristdemokraterna starkt ut och på deras största valplakat står: Zweitstimme CDU! Angela Merkel vädjar också om bägge rösterna på radio och teve – alla partier har sparat de dyra tevespoten till den sista veckan och vi upplever en kanonad av valreklam på alla kanaler.

Fridemokraterna kastar troligen sina pengar i sjön.

Merkel har ingen nytta av FDP längre, tvärtom.

Valresultatet i Bajern öppnade dörrarna för nya koalitionsmöjligheter, av vilka den sk. Stora Koalitionen med krist- och socialdemokrater blir allt sannolikare.

I dessa tider ser många väljare den också som ett önskvärt alternativ; ett brett baserat konsensus mellan de två stora, där SPD säkert förmår rucka litet på Merkels motstånd mot minimilöner och skattehöjningar.

Dem kan hon ju alltid skylla på SPD.

Men ännu har Peer Steinbrück inte gett upp! SPD:s kanslerskandidat kommer inte att ställa upp i en stor koalition, säger han.

Troligen höll han fingrarna i kors bakom ryggen.

För alla eventualiteters skull.

 

Irma Swahn

Kommenteringen är stängd.