Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Hur vill du se Brandenburger Tor när Berlin firar murens fall…

9 Nov , 2014, 02.02 irmaswahn

 

IMG_2325IMG_2323IMG_2326

 

 

 

 

 

… röd, grön eller blå? Allt är möjligt detta veckoslut när Berlin firar 25 års dagen av Berlinmurens fall!

På lördag kväll var här redan tjockt av folk trots att årsdagen egentligen är på söndag – då blir här folkfest med alla från Berliner Staatskapelle med Beethovens nia till techno (Paul Kalkbrenner) och hip hop (Die Fantatischen Vier)

IMG_2230

Redan igår kväll tändes LICHTGRENZE – 8000 heliumballonger längs en 15   km lång sträcka där muren gick, från den forna gränsövergången Bornholmer Strasse i nordost (där gränsbevakningen gav upp inför tusentals landsmän som trängde på – det var den första gränsbommen som lyftes kl 22.29 den nionde november 1989) till Oberbaumbrücke i sydväst.

Söndag kväll skall ballongerna släppas i väg och lika många människor skall då bilda en kedja där muren en gång skilde dem åt. (Varje ljusboll har en gudfar eller gudmor – hoppas hen har en reservballong med för jag har redan sett flera hopsjunkna ballonger…)

Också till Bornholmer Strasse med sin numera berömda Bösebrücke sökte sig folk  redan på lördag…

IMG_2294   IMG_2281

 

 

 

 

 

Mera sk. street art vid den forna gränsen: Med den röda skulpturen “Mind the Gap” vid S-Bahn stationen Bornholmer Strasse vill konstnärsduon “(e) Twin Gabriel” från Berlin visa att gränsen bara var en ”frostknöl från det kalla kriget”.

Redan för tio år sedan fick konstnären Karla Sachse sina 120 bronskaniner inlagda i asfalten vid Chausséstrasse, en annan gränskontroll för 25 år sedan. Sachse ville visa att  kaninerna var de enda som fick leva i fred i gränszonen mellan kommunism och kapitalism. Också i dagens Berlin finns det mycket djur, hjortar, rävar, kaniner och t.o.m. vildsvin och ingen ondgör sig över några citykaniner…

IMG_2239

IMG_2242

IMG_2240

 

Kommenteringen är stängd.