Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Chokladmur, billig bensin, oväntat tal och politik….

10 Nov , 2014, 01.42 irmaswahn

 

IMG_2328

IMG_2339

 

 

 

 

 

25 årsdagen av murens fall skall vara en glad tillställning och inte så allvarstyngd som t ex för fem år sedan, sade vår Frau Bundeskanzlerin inför jubileet och i kväll känns det nog som om det har varit en bra mix av allvar och begrundan men också uppsluppenhet och glädje…

Lördagens sol och värme byttes till råkyla på söndag men från Checkpoint Charlie till Brandenburger Tor var det svårt att tränga sig igenom folkmängden från middagstid till sena kvällen – hundratusentals människor hade sökt sig hit…

Dessutom drog andra ställen, gränsbron vid Bornholmer Strasse, East Side Gallery och Bernauer Strase också folk till sig…

IMG_2313  Själv gillade jag stämningen vid Bornholmer Strasse med brospannet som mäktig kuliss och en fängslande dokumentärvideo mellan Brandenburger Tor och Potsdamer Plats har jag nu sett delar av tre gånger när jag navigerade genom folkmassan   – varje gång var jag tvungen att stanna och lyssna t ex på Walter Ulbrichts famösa tal i maj 1961: “En mur? Ingen har för avsikt att bygga en mur!” eller på Berlins borgmästare Willy Brandt som krävde att östtyskarna slutar skjuta flyktingar…

 

IMG_2322

IMG_2321

 

 

 

 

 

Besökte också Tränenpalast vid Friedrichstrasse station – gräns- och tullkontroll för öst- och västberlinare. I dag kan man bara beundra arkitekturen – fint att byggnaden har fått bli kvar…

Men ingen fest utan smolk i bägaren… Fd sovjetledaren Mihail Gorbatjov, vars “glasnost och perestrojka-politik” bidrog till murens fall, tycks ha vänt kälken: nu lovordade han Putins politik och varnade för ett nytt kallt krig, som han ansåg beror på att USA utnyttjar Rysslands svagheter. – Utan goda rysk-tyska relationer klarar sig inte Europa, menade 83-årige Gorba.

Den kända DDR-dissidenten och vissångaren Wolf Biermann uppträdde under en högtidsstund i Förbundsdagen men kunde inte avhålla sig att smäda Die Linkes riksdagsledamöter, som han ser som direkta arvtagare till det östtyska statspartiet SED. Som om om inte en ny generation vänsterpolitiker hade uppstått under ett kvarts sekel… Talmannen påminde Biermann om att han måste kandidera till riksdagen för att få tala där, men sångaren lät sig inte hindras. Vänsterprofilen Gregor Gysi som brukar vara lika talför höll den här gången tyst – klokt nog, en ordväxling hade blivit pinsam.

Men ett populärt jippo är den bensinstation (på forna östsidan) som prick kl 18.57 sänkte bensinpriset till 1989-års nivå! Klockslaget då Günter Schabowski yttrade orden som enade Tyskland och Europa. Det betyder att 1 l Super kostar 57 cent. Köerna är långa, hur länge aktionen pågår har jag inte lyckats få reda på. Kanske till kl 22.29 då den första gränsbommen öppnades…

IMG_1992 Men muren i konfektask? Nej! Och ännu till till rea-pris! Ingen trängsel kring den här disken på ett av stan största varuhus…

 

Kommenteringen är stängd.