Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

”Wir sind das Volk!” – men varför i dag?

9 Dec , 2014, 15.22 irmaswahn

 

 

 

IMG_2516“Wir sind das Volk!” (Vi är folket!)

Det legendariska ropet skallar igen och tusentals människor marscherar måndag kvällar tysta längs gatorna i Dresden – precis som man gjorde för 25 år sedan.

Varför nu? Vad är det som händer?

Hösten 1989 samlade det här slagordet hundratusentals människor i de sk. måndagsdemonstrationerna, till fredliga protestmarscher som till slut ledde till  Berlinmurens fall, till ett förenat Tyskland och ett enat Europa…

Ropet fick nästan mytiska drag – det skapade en ny identitet: Vi är folket!

Men samma slagord i dag? Det som en gång skallade högt och trotsigt och förenade miljontals människor? Nu har legenden kapats och fått en helt annan betydelse – i stället för frihet och öppenhet demonstrerar “folket” i dag mot vad som kallas “hotet mot Europa”: mot “islamisering”, mot flyktingar och mot asylpolitiken.

“PEGIDA” kallar sig rörelsen, en akronym av “Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes”. Ända sedan början av november har marscherna samlat flera tusen människor, inte bara i Dresden utan också i andra större städer, t ex i Leipzig, Bonn och Düsseldorf.

På Facebook har rörelsen redan över 36.000 gillanden. Att använda det välkända slagordet och arrangera protesten som en “frihetsmarsch” enligt ett ansett och positivt koncept är en smart marknadsföringstaktik, säger sociologerna. Man ger ett sken av en spontan medborgaraktivitet, där frustrerade människor upplever att de får sina röster hörda.

“Medborgarinitiavet” har samlat en mycket brokig skara deltagare; konservativa äldre kyrkliga, EU-kritiska, arbetslösa, men med i marscherna ses också kända anhängare av ytterhögern och medlemmar i högerextremisternas sk. Kameradsschaften.

Igår marscherade enbart i Dresden över 10.000 demonstranter. Att skuldbelägga en människogrupp eller en religion som orsak till sociala missförhållanden väcker givetvis många farhågor – i synnerhet i detta land.

 

Kommenteringen är stängd.