Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Merkel klämd mellan SYRIZA och PEGIDA

12 jan , 2015, 20.43 irmaswahn

 

Visst var det gripande att se hur världens ledare igår marscherade tillsammans i Paris för att hylla frihet, demokrati och det fria ordet…

Åtminstone för någon snabbt undanflyende sekund.

Låt oss inte bedras av att oförenliga motståndare omfamnar varandra, eller vandrar i endräkt, arm i arm. Många av dem, också bland dem i främsta ledet accepterar våld, mord och terror på hemmaplan.

Varför låter löftet om att “det internationella samarbetet mot terrorism måste intensifieras” bekant? Vi hörde det efter 9/11 2001, efter Madrid 2004, efter London 2005, Mumbai 2008, Nairobi 2013…

Luttrade inrikesministrar får säkert mera resurser för att skärpa bevakningen men att t ex USA skulle ge ifrån sig data till Ryssland eller vice versa är lika utopiskt som att tro att Israel öppet kunde underhandla med Saudiarabien eller Jordanien. Hemliga kontakter är sedan en annan sak, men då handlar det inte om något som gynnar världsfriden.

Världen förändras knappast. I dag är det business as usual.

Förbundskansler Angela Merkel och inrikesminister Thomas de Maiziere framstod mycket resoluta mot slokörade president Hollande och hans nervösa inrikesminister Cazneuve.

I dag gjorde också Merkel det enda citat, av förre presidenten Christian Wulff, som är värt att citera, till sitt.

“Islam hör till Tyskland”, sade förbundskanslern när hon tog emot Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu i Berlin.

EU:s starka dam har mycket att stå i med denna månad. I kläm mellan SYRIZA och PEGIDA. Alltså mellan det grekiska uppstickarpartiet, som kräver omförhandlingar av Greklands skulder, om man vinner valet om knappa två veckor. Socialistiska SYRIZA leder i opinionsmätningarna.

Och PEGIDA på hemmaplan, den invandrarkritiska rörelsen som på några månader samlar tiotusentals anhängare under de sk. måndagsdemonstrationerna, framför allt i Dresden.

Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung Des Abendlandes. Pariotiska européer mot islamiseringen av väst.

Skall bli intressant att se hur många som möter upp kväll.

Här är man så så långt från Charlie man kan komma.

Men framför allt från Ahmed.

 

3 kommentarer

  1. Hoppsan skriver:

    Jag såg din artikel i HBL om Grekland och märkte att du likt 90% av resten av Europa inte insett att situationen har förändrats till den grad att det är Grekland som sitter med trumf på hand i förhandlingarna med resten av Europa. Orsaken är att Grekland har ett primärt överskott på nästan 8%. Med andra ord, om Grekland inte betalade ränta på skulderna så skulle statsbudgeten visa ett överskott på nästan 8% av BNP. En hiskelig siffra som visar hur ohanterlig skuldberget är, eftersom Grekland fortfarande måste skuldsätta sig. Se:

    http://mainlymacro.blogspot.fi/2015/01/let-us-hope-for-syriza-victory.html

    Det har alltid stått klart att en nedskrivning av skulderna blir aktuell vid något skede, trots politikernas nödlögner för att få väljarna att acceptera nödlånen till Grekland. Den enda frågan är hur stora nedskrivningarna blir och till vilka villkor. Här skulle jag våga påstå att Syriza vägrar blankt att gå med på de vanliga villkoren om strukturomvandlingar och nedskärningar, stränga villkor som lett till 27% arbetslöhet och att BNP sjunkit med en fjärdedel. Syriza har så klart insett att om de kan pressa ned räntorna och avskriva en del skulder så har de omedelbart ett budgetöverskott som de kan stimulera ekonomin med. Och med tillväxt ökar skatteintaget och så har man mer pengar att sätta sprätt på. Med andra ord är Syrizas vallöften inte riktigt så galna som man kunde tro. Och med tanke på misären i landet är faktiskt många av punkterna i valmanifestet en nödvändig korrektur mot överdriven spariver.

    I vilket fall som helst sitter resten av Eurozonen med svaga kort på hand. Om de inte kompromissar utan försöker med utpressning (e.g. hålla inne med de 20 miljarder du skrev om) så kan Syriza helt enkelt dra ett streck över skulderna och så sitter Grekland med ett stort budgetöverskott, immun mot påtryckningar eftersom fler lån inte behövs. Det är bara att hoppas att Europas politiker inser det här och inte gör nånting ytterst dumt av ”principiella” skäl.

    • Irma Swahn skriver:

      Hoppsan, hej! tack för kommentaren och länken!
      Javisst ligger det en hel substans i det du säger, även jag inte tror att Greklands trumf på hand är så säker som du framställer det.
      Men allt pekar på att det finns ett bra förhandlingsutrymme för grekerna. Hela EU är så skuldbelagt att man måste börja göra någonting och en Syrizaseger kan vara startskottet för kursändringar.cMen klart är att även Samaras, eller vem som nu sedan greppar rodret kommer att förhandla om nerskrivningar…
      Även om Syriza skulle förklara Grekland default är det nog inte så lätt, budgetöverskottet låter sig nog inte över en natt förvandlas till stimulans. Frågan är, antar jag, hur Greklands likviditet bedöms på marknaden…
      Och ja, skatteintäkter… Undrar hur Tsipras kan röja upp i korruptionsträsket? Och om han överhuvudtaget är ute efter det? Det borde han vara om han verkligen vill modernisera landet…Men än så länge är han ett totalt oskrivet blad…
      Med vänlig hälsning, Irma

  2. Hoppsan skriver:

    Saken är ju den att även tiden står på grekernas sida. Ju starkare statsfinanserna blir, desto starkare blir den grekiska förhandlingspositionen. Att tvinga Tsipris till en förödmjukande reträtt (och trolig avgång) ändrar inte faktumet att om vänstern vinner valet så förblir de det största blocket i parlamentet för fyra år framåt. De kan bida sin tid. Europas ledare kan inte vara blinda för detta, även om en del säkert är frestade att skjuta upp allting till efter nästa val (i Finland i år). Bäst att komma till ett bestående avtal nu, än att ta den hårda linjen och närmast garantera att en hämndlysten vänster sätter ett streck över EUs lån idag eller imorron.Det är ingen idé att stå där och hoppas att snart vänder det, för när det vänder är det bara till Greklands fördel. Dags att göra slag i saken och slutligen avsluta denhär långköraren som ideligen sätter Europas ekonomier i gungning.

Kommenteringen är stängd.