Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Säga vad man vill om grekerna…

13 mar , 2015, 03.31 irmaswahn

 

… men inte kan man beskylla dem för brist på fantasi, påhittighet eller fabuleringsfömåga…

Scenvana vet vi att finansminister Yannis Varoufakis besitter men också försvarsminister Panos Kammenos imponerade häromdagen med ett bombastiskt anförande i bästa ultrahögernationalistisk stil.

Försvarsministern hotade med att skeppa en halv miljon illegala flyktingar till Tyskland.

Och tillade att “man vet ju aldrig om det finns några ISIS-sympatisörer bland dem”…

Samtidigt har Varoufakis presenterat en genialisk plan för att komma åt de grekiska skattesmitarna. Finansministern vill bl a att turister (alltså t ex du och jag) som nästa sommar tänker oss till den grekiska övärldens sol, stränder och tavernor,  med “knapphålskameror” och gömda mini-mikrofoner skall avslöja hur kiosk- och krogpersonal, taxichaufförer och butikskassor “glömmer” att ge oss kvitton.

Vi får t o m angivarutbildning och timlön! Vilket ypperligt sätt att dryga ut semesterkassan! Och så spännande!

Bland de egna landsmännen vill regeringen att rekrytera arbetslösa, studerande och hemmafruar, som kan vara kunder t. ex. hos frissor eller varför inte “patienter” hos läkare.

För varje tips som leder till resultat får angivarna dessutom provision. Kommer ni ihåg ett land som Östtyskland och någonting som kallades Stasi…  Av “turisterna” i det forna östblocket antogs minst en tredjedel ha varit spioner – trevligt att gamla traditioner inte helt försvinner…

Statsminister Alexis Tsipras upprepar också att det egentligen är Tyskland som häftar i skuld till Grekland och inte tvärtom. Tsipras kräver skadestånd för de nazistiska förbrytelserna i Grekland under andra världkriget och återbetalning av ett tvångslån som Nazityskland tagit av grekerna.

Det hjälper inte att Tyskland på 1960-talet betalade ut kompensationer och att krigstida förbrytelser bilades av internationella rättsinstanser 20 år senare. Tvångslånet är en juridiskt en kinkigare fråga men eftersom summan idag skulle uppgå till cirka 320 miljarder euro, som råkar vara just lika med den grekiska statsskulden, tänker Tsipras inte ge sig.

Hans justitieminister Nikos Paraskevopoulos hotar med att beslagta tysk egendom i Grekland, om fyrken inte kommer.

Stämningarna i Bryssel är i botten. Misstron mot de grekiska “reformförslagen” ökar liksom oron över att de grekiska finanserna är i ännu sämre skick än man hittills trott.

I går besvärade sig Greklands ambassad i Berlin hos det tyska utrikesministeriet över att finansminister Wolfgang Schäuble behandlat sin grekiske kollega “nedlåtande”.

Många observatörer (liksom den här journalisten) har på allvar börjat förundra sig över grekernas strategi.

Utpressning som förhandlingstaktik?

Det ultimata kortet viftade Varoufakis redan med för en knapp vecka sedan. – Om det behövs kan vi gå till nyval eller folkomröstning, sade Greklands finansminister, väl medveten om vilket kaos på finansmarknaderna som sannolikt skulle följa.

 

2 kommentarer

  1. Cecilia Stickler skriver:

    Oh Irma, får rysningar när jag läser det… Grekerna har tydligen skrivit på sin fana att näsan ska vara upp i vädret… ack, ack, vad ska hända….

    • Irma Swahn skriver:

      Snälla Cecilia, vakar du också på nätterna – 03:17!! Jag har också ibland samma ovana… Tja, med Grekland tycks det inte vara någon ände på överraskningarna. Tyvärr hela tiden åt fel håll. En editorial – som jag läste, också i natt – anser att den grekiska regeringen tydligen inte har någon plan, utan syr ihop konstigheter, som det här spioneriförslaget och antagligen väntar på att Grekland gör något slag av konkurs, så slipper de sina skulder… Tror inte det har några större följder för andra EU-länder, men för grekerna skulle det antagligen betyda katastrof… Bryssel ser om sina bastioner, alla varningsklockor pinglar sedan länge…
      Grekerna har på något sätt alltid haft för vana att skylla på omvärlden, ibland med rätta men nu börjar Tysklandshatet ta över förnuftet…
      Väldigt trevligt att kolla in dina bloggar, tack för dem, du är en klok dam och verkligen ingen ”fegling”!

Kommenteringen är stängd.