Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Backar Angela Merkel i flyktingfrågan?

1 feb , 2016, 19.15 irmaswahn

 

När Angela Merkel anlände till kristdemokraternas partidag i Mecklenburg-Vorpommern under veckoslutet möttes hon av högljudda anhängare till det nya uppstickarpartiet, Alternative für Deutschland, AfD.

AfD grundades ursprungligen som ett protestparti mot EU men förändrades när främlingsfientligheten tog över och nu rider ordföranden Frauke Petry högt på missnöjet mot Merkels flyktingpolitik. Och utnyttjar effektivt situationen.

Petry föreslog häromdagen att gränsbevakarna “som sista utväg” skall ges rätt att skjuta mot “illegala flyktingar”. Uttalandet har fördömts som “obehagliga ekon från DDR-tiden” och polisledningen säger rent ut att fru Petry är ute och cyklar. AfD känner tydligen inte till internationella överenskommelser och ingen polis skulle någonsin lyfta vapen mot en flykting, säger en talesman.

Men AfD har stadigt ökat sitt understöd och gått över fem procentsgränsen i många delstater. Delstatsparlamenten har stor makt och om sex veckor går man till vale i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt.

Men i dessa dagar riktas allas blickar högst upp, mot Angela Merkel, som upplever sin kanske värsta kris någonsin.

Samtidigt som AfD och den andra stora invandrarfientliga organisationen Pegida ökar sitt stöd är den tyska förbundskanslern också trängd från andra håll.

Hon försvarar fortfarande stoiskt sin liberala flyktingpolitik och kräver en europeisk lösning.

Men med få tecken på att flyktingströmmen skulle sina, börjar tiden bli knapp och Merkel har redan tvingats till eftergifter.

Inte stora, men betydande.

I fredags gick CDU med på att tiden för familjeåterförening skulle förlängas till två år. Systerpartiet CSU i sydtyska Bajern, vars gränser mot det övriga Europa nästan alla flyktingar passerar, såg detta som en politisk seger. CSU vill stänga gränsen och inrätta transitzoner och hotar med att dra Merkels flyktingpolitiska beslut inför grundlagsdomstolen.

Att transitzonerna skulle växa till mindre städer och bli besvärliga att hantera och att övervakningen av Tysklands bergiga gränsområden i söder skulle bli omöjlig har CSU dessvärre inga svar på.

Angela Merkel kom med en överraskning på partimötet, när hon meddelade att asylrätten t.ex för syrierna är begränsad och skall omprövas efter tre år. Merkel drog en parallell till att 70 % av flyktingarna undan Balkankrigen i slutet av 1990-talet återvände och sade att hon utgår från att syrier och irakier gör det samma, när fred igen råder i området och IS besegrat.

Merkel har också godkänt snabbare asylförfaranden av flyktingar från sk. säkra länder men den tyska förbundskanslern har tillsvidare fått liten eller ringa förståelse av sina EU-kolleger.

Kommissionen med ordförande Jean-Claude Juncker i spetsen kan inte göra mycket när statchefernas råd, som leds av Polens förre statsminister Donald Tusk fortsätter att spjärna emot.

Senast på toppmötet i mitten av februari måste Merkels övertyga statschefskollegerna inom Schengenområdet om att nationella intressen inte får dominera om EU vill ta kontroll över flyktingsituationen.

Merkel kommer att öka trycket på Turkiet att de aktivt gör något för de tre miljarder euro hon utfäste vid ett möte med Erdogan. Det innebär att förhållandena i flyktinglägren måste förbättras, att barnen kan gå i skola och de vuxna kan arbeta. Det samma gäller lägren i Jordanien och Libanon. Turkiet måste också sätta stopp på människosmugglarnas fula geschäft – tillsvidare opererar de så gott som ostörda från den turkiska kusten – med fruktansvärda tragedier som följd som vi ser i nyheterna var och varannan kväll.

En omordning av Schengen kan också bli aktuell – Grekland löper risk att temporärt uteslutas.

UNHCR och andra FN-organ måste också ges större resurser med flyktingarbetet i Mellanöstern. Att mathjälpen försämrades i höstas ledde nästan till upplopp.

Merkel vill också öka Tysklands biståndssambete så att man äntligen skulle FN:s mål på 0,7 procent och samtidigt rikta hjälpen främst till de länder därifrån det kommer mest flyktingar.

Men sist men inte minst måste de övriga EU-medlemmarna foga sig i kvoteringen av flyktingar, som skall fördelas mellan de olika länderna.

Polen och Ungern är de största problemen. Här kunde de nationalistiska regeringarna bakom sina taggtrådsmurar och stängda gränser eventuellt också fundera på hur deras ekonomier drabbas om Schengen rasar samman.

Och hur deras nyuppväckta historiska storhetsdrömmar snabbt skulle falna om EU inte leds av ett starkt Tyskland som håller ihop unionen och tillsvidare har visat ett obeskrivligt tålamod mot EU;s tredskande värstingar …

4 kommentarer

  1. Antti skriver:

    Afd är den 3. starkaste partiet här i tyskland före gröna.
    Det står i lagen att man kan, som sista utväg, utnytja vapen.
    http://www.gesetze-im-internet.de/uzwg/__11.html

    • Irma Swahn skriver:

      AfD rider som alla andra nationalistiska och extremhögerpartier på rädsla, skräck och okunnighet. De serverar enkla lösningar på komplicerade frågor. Samtidigt balanserar de i laglighetens gränsmarker och för aggressiva och högljudda kampanjer. Tonen är obehaglig.
      Ordförande Frauke Petrys utspel är ett led i det här populistiska röstfiskande och alla andra partier har tagit avstånd. Ledande personligheter har uttryckt sin avsky. Petry fick en anklagelse om hets mot folkgrupp på sig och SPD uppmärksammade Författningsdomstolen på partiets agerande. Ledande politiker vägra delta i debatter tillsammans med AfD.
      Flyktingvågen har fått stora delar av Europa att reagera som på ett hot. Vi som har det bra upplever oss hotade av människor som är förföljda och har det svårt. Som om vi upplevde en katastrof i stället för flyktingarna, som verkligen drabbas. Personligen ser jag extremhögerns framfart som det största hotet mot medkännande, ansvar, anständighet och en förnuftigt underbyggd politik.

  2. Finlandälskare skriver:

    Orsaken till AFDs framgång är Merkels obegränsade invandring. De senaste opinionsundersökningarna visar klart att 81% av tyskarna är emot Merkels flyktingpolitik och att de vill ha en begränsning. AFD kommer darför att komma in i alla 3 delstatsparlament av de 3 delstater där väljarna kommer att få säga sitt i Mars. Om Merkel inte ändrar sin politik, kommer vi att få samma situation som i Sverige med Sverigedemokraterna, med ett högerpopulistiskt parti som tredje största parti i den Tyska Förbundsdagen. Och då får Merkel skylla på sig själv och på ingen annan.

    • Irma Swahn skriver:

      Finlandsälskare(n) träffar rätt på många punkter. Merkels flyktingpolitik är säkert den största orsaken till AfD:s framgång. Vilket också visar hur sköra dessa opinionssiffror är…
      AFD har också tagit ut lite för stora växlar på sin popularitet, allt flera tar också avstånd från den obehagliga tonen i partiets budskap.
      Troligen kommer de ändå att ta plats i dessa tre delstater, som går till val nu i mars.
      Men till nästa Förbundsdagsval är det ännu långt, innan dess hinner mycket hända.
      Förnärvarande är Merkel mycket aktiv när det gäller flyktingarna, besökte ju just Turkiet, som har lovat förbättra flyktingarnas tillvaro i Turkiet mot 3 (- 5!) miljarder euro. Men situationen förändras dag för dag i o m att allt flera syrier flyr undan striderna om Aleppo. Enligt mitt synsätt är Merkels största problem nu misshällningarna inom regeringen. Både CSU och SPD tycks väldigt nervösa i den här situationen och förbundskanslern skulle behöva deras stöd och inte den tilltagande kritiken.
      Att Merkel tappar så snabbt i opinionsmätningarna beror också på att folk gärna minns hur hård hennes tidigare sparpolitik var, hur hårt det satt åt att få ihop ens till det minimilönprogram Tyskland nu har och nu finns det plötsligt pengar till skolor och undervisning för flyktingar! Ack ja, den kortsiktiga populismen frodas och mår bra i dessa dagar – få se hur långt tålamodet med Frau Merkel kan tänjas…
      Tack för kommentarerna!

Kommenteringen är stängd.