Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Merkel förlorade – och segrade…

14 mar , 2016, 02.52 irmaswahn

 

En prognos slog in. AfD – det populistiska partiet som säger sig erbjuda tyskarna ett alternativ vann stort i dagens delstatsval i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt. I alla tre delstatsparlament blir partiet en stark oppositionskraft.

I det forna östtyska Sachsen-Anhalt kammade AfD in nästan 25% av rösterna och blir andra största parti.

Men frågan är vem som röstade på AfD och varför?

När man analyserar valresultatet är det svårt att säga vad det det visar om förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik.

För eller emot?

I Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz omvaldes nämligen de tidigare delstatscheferna, som bägge stöder Merkel i flyktingfrågan. I Baden-Württemberg vann den gröne Winfried Kretschmann stort och i Rheinland-Pfalz socialdemokraten Malu Dreyer.

Men AfD:s anstormning gjordes till stor del på kristdemokratiska CDU:s bekostnad, som t.ex. förlorade ställningen som största parti i den viktiga bilstaten Baden-Württemberg. Också i grannstaten Rheinland-Pfalz gick det riktigt illa för CDU-kandidaten Julia Klöckner, som redan andra gången fick se sig slagen i kampen om posten som delstatsledare.

Kvicka och vackra Klöckner, som länge pekats ut som möjlig efterträdare till Angela Merkel gjorde förvånansvärt dåligt ifrån sig – troligen pga att hon i sin valkampanj ifrågasatte sin egen partiordförandes flyktingpolitik.

Kristdemokraterna torde i detta nu sitta och grunna på hur valresultaten egentligen skall tolkas.

Om det sist och slutligen inte var flyktingpolitiken som spelade huvudrollen i dagens val, måste man fråga sig om det har bildats ett vakuum av högerväljare som tycker att CDU glidit för långt mot den politiska mitten.

Och därför röstar på AfD?

Man räknar nämligen kallt med att ungefär en tredjedel av AfD-sympatisörerna hyser högerextrema åsikter men varifrån kommer de resterande två-tredjedelarna?

Valmatematikerna kan ha ett svar på den frågan men det finns också andra tolkningar.

Har de etablerade partierna, de sk. folkpartierna CDU och SPD inte lyckats fånga upp de sk. små människorna?

Pensionärerna med små inkomster, de arbetslösa med ännu mindre, den sk lägre medelklassen som inte längre klarar av stigande bostads- och levnadskostnader. Alla människor som av olika orsaker inte längre klarar av vardagen.

De har enkla frågor. Och populisterna ger dem enkla svar.

Ungefär samma problematik som förklarar en Donald Trumps oförklarliga popularitet bland USA:s fattiga.

Tiger man eller neglicerar man dessa människors problem driver man dem direkt i populistpartiernas armar.

En tredje bidragande orsak till hur det gick som det gick denna valsöndag i Tyskland är vissa politikers personlighet och andras otydlighet.

Att Winfried Kretsmann, en ädre grön politiker, som förhindrade att Stuttgarts vackra almar skulle huggas ner för en ny järnvägsstation, klarar av ett återval och dessutom gör sitt parti det största i det konservativa CDU-fästet Baden-Württemberg kan bara förklaras med Kretschmanns egen person. Han uppfattas som en pålitilig schwabisk statsman som dessutom har skapat en egen form av grön politik i Mercedes Benz-hemstad.

En politikers success story.

Julia Klöckners tilltag att som CDU-politiker gå bakom sin egen förbundskanslers rygg straffade sig. Väljarna uppskattade inte hennes dubbla budskap och illojalitet.

Än så länge behöver inte Angela Merkel utse någon ny arvprinsessa eller -prins.

Trots partiets förlustsiffror gick förbundskanslern som segrare ur den här striden.

En kommentar

  1. Finlandälskare skriver:

    Merkel blev knappast segraren i de här delstatsvalen. Det var hennes spindoctorer som försökte tolka CDU’s nederlag som seger, men den tyska pressen föll för det mesta inte för detta utspel. Att delstatscheferna i Baden-Würtemberg och Rheinland-Pfalz blev omvalda, hade ingenting med deras stöd för Merkels flyktingpolitik att göra. Dessa 2 är helt enkelt de populäraste politikerna i sina respective delstater och skulle ha blivit omvalda, även om de hade varit medlemmar i andra partier. Och delstatschefen i Saxen-Anhalt blev ju omvald TROTS hans kritiska kommentarer om Merkels flyktitingpolitik redan från början av flyktingkrisen.

    Om ett parti som ADF får över 15 % av rösterna i en av Tysklands rikaste delstater, Baden-Württemberg, kan man heller inte dra slutsatsen att ”fattiga” människor utgör 2 tredjedelar av partiets väljare. Tidningen ”Die Welt” visade idag att flertalet av ADFs väljare var faktiskt unga och medelålders personer och väldigt få pensionärer bland dem.

    Merkel kommer nu att åka till Bryssel i en försvagad position, efter det här valdebaklet på hemmaplan och hon kommer i all sannolikhet att misslyckas med att få övriga Eu-länder att gå med pa det kontroversiella avtalet med Turkiet. Hennes dagar som Europas mäktigaste kvinnliga politiker är räknade, även om hon kommer att sitta kvar som förbundskansler till nästa års förbundsdagsval.

Kommenteringen är stängd.