Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Skall Martin Schulz rädda Tyskland(s socialdemokrati?)

2 feb , 2017, 01.20 irmaswahn

 

Veckoslutet som gick var Martins. Sankt Martin, som Der Spiegel lite skämtsamt utropade honom till…

Ni kanske undrar vem jag talar om? Och vad saken gäller?

Tysk politik. Valkamp. Angela Merkels nya utmanare. De tyska socialdemokraternas överraskningskandidat för kanslersposten. Ni behöver inte skämmas om ni inte vet vem Martin Schulz är.

Många tyskar visste det inte heller.

Trots att EU i många tyska ögon är ungefär detsamma som Tyskland (givet att Tyskland onekligen styr och ställer en hel del i unionen) är det mentalt närmare till Bryssel än till Strasbourg.

Medan “Brysselgubbar” som Jean-Claude Juncker och Donald Tusk är kända nunor i Tyskland, upplevs tydligen Europarlamentet, som håller de flesta plenarsessionerna i Strasbourg som mera avlägset.

(Helt ologiskt  i o m att parlamentet representerar oss, medborgarna och Bryssel den exekutiva makten.) Men säg, när har politiken uppfattats logiskt?

I varje fall har Martin Schulz de gångna fem åren svängt talmansklubban i Europaparlamentet och dessförinnan varit parlamentsledamot sedan 1994. De som känner Schulz har stor respekt för hans förmåga att hålla de 751 parlamentsledamöterna i shack under sessionerna, där i synnerhet de radikala EU-kritikerna ofta obstruerar och stör den ordning, som talmannen skall upprätthålla.

Martin Schulz är alltså tysk, socialdemokrat, härstammar från den nordvästra delstaten Nordrhein-Westfalen, där det sk.Ruhr-området, alltså stål- och kolgruvedriften ligger. En gång hela Tysklands energimotor, i dag ett avdankat problemområde med hög arbetslöshet.

Schulz har också ett förflutet som borgmästare i den lilla staden Würselen i NRW (som Nordrhein-Westfalen allmänt förkortas) mellan åren 1987 – 1998.

Och efter oräkneliga framträdanden, intervjuer på teve, talkshower (alla de viktiga) och ett bejublat linjetal på Willy-Brandt-Haus, sossarnas högkvarter i Berlin, klev Martin Schulz in i miljoner tyska vardagsrum söndag kväll och talade för en sådan socialdemokrati, som han vill föra om han blir väljs till Förbundskansler i september i år.

Den 24 september går tyskarna till parlamentsval och väljer en ny Förbundsdag, som riksdagen kallas hierzulande.

Nu har jag presenterat Martin Schulz för alla finlandssvenskar, intresserade av tysk, för att inte säga europeisk politik.

Den som bestämmer i Tyskland, har också stort inflytande i EU.

Vilka chanser Martin Schulz har i det kommande parlamenstvalet, återkommer jag till i nästa BerlinBlogg.

I varje fall tog de tyska socialdemokraternas opinionssiffror ett rejält skutt uppåt efter Schulz´ framträdanden.

Från 20% till 26%.

Och – hade man samma dag gått till direktval av Förbundskansler, hade Angela Merkel och Martin Schulz haft lika chanser. Bägge låg på 41%.

Kommenteringen är stängd.