Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Ingen regering ännu men natten är lång…

12 jan , 2018, 00.55 irmaswahn

 

Det ösregnar i Berlin och reportrar och kameramän huttrar utanför de bägge storas partihögkvarter i kväll. Fem dagar hade parterna gett sig själva för sonderingar om en ny stor regeringskoalition, en sk. svart/röd, mellan krist- och socialdemokrater.

Men kvällen är långt liden, nyhetssändningarna har gått för länge sedan, regnet smattrar och natten har lagt sig.

Förhandlarna meddelade själva i morse att de är “optimistiska”, men att det fortfarande finns svårigheter att överkomma.

Fladdrade öronen?

Men vad kan de annat säga?

Men vad säger det om det politiska läget i Förbundsrepubliken att 110 dagar efter valet i september finns det ännu ingen regering?

Nicht gut, so zu sagen. Fru Merkels ögon är tröttare än på länge.

Folket börjar bli otåligt. Ultrahögerpopulisterna Alternative für Deutschland (AfD) utmärker sig i sitt nya forum, förbundsdagen, med rasistiska uttalanden och ett misslyckande nu i regeringsförhandlingarna vore mums för Måns för dem.

Också de politiska kommentatorerna trampar otåligt i sina spiltor.

Om det tar så här länge att få i hop samma regeringsbas, en GroKo (Grosse Koalition), som har styrt och ställt under Merkel största delen av hennes tid vid makten, tja, är det värt det, frågar sig Berlintidningen Der Tagesspiegel i dag. Kanske borde vi bara välja på nytt? Det skulle kanske vara bättre än att få en dålig stor koalition? Fyra år till med Merkel, Seehofer och Schulz?

Sosseordföranden Martin Schulz vill absolut förnya Europa. Kan han? Tja, skriver Tagesspiegel, den som vill forma morgondagens politik, måste först övertyga människorna.

Socialdemokraterna vill beskatta de välbeställda hårdare, de talar också om en medborgarförsäkring, en jämlikare utbildning och en invandringslag. Just dessa frågor är de största stötestenarna i förhandlingar..

Merkels kristdemokrater vill inte lagstifta kring invandringen, en medborgarförsäkring behövs inte heller och visst behöver EU en ansiktslyftning, men någon statsfederation som både Schulz och Frankrikes president Emmanuel Macron förespråkar, är inte Fraus Merkels melodi.

Angela Merkel går sin vana trogen fram med små steg. Hon vill skjuta på utsläppsmålen med två år, för att skydda arbetsplatser i bilindustrin och kolutvinningen. I flyktingfrågan håller hon nu lägre profil, det är socialdemokraterna som fortfarande inte vill begränsa familjeåterföreningen.

Invandringen är också den största stötestenen mellan SPD och CDU:s systerparti i Bayern, det rejält konservativare CSU. Merkel jämkade redan före valet och gick med på bayrarnas krav på ett övre tak för flyktingar, 200.000 årligen.

Nu försöker alla parter jämka.

Sannolikt påverkar fruktan för nyval allas vilja att nå kompromisser. Ett nyval har liknats vid en politikens Pandoras ask. Ingen kan förutse hur tärningarna då skulle rulla.

Schulz´ korta period som SPD:s partiordförande vore troligen över.

Och vad har ödet i beredskap för fru Merkel?

Hon kunde förlora sin redan knappa majoritet. Och – skulle CDU gå till nyval med samma kanslerskandidat? Om inte, med vem i så fall?

President Frank-Walter Steinmeier kan dock ännu dra fram en Plan B ur sin trollhatt. Om GroKo går i kvav, kan han återkalla de Gröna och friliberalerna FDP till förhandlingsbordet.

Flitens lampor i partihögkvarteren lyser ännu den sena timmen till trots.

Kanske Tyskland har en ny regering i morgon i alla fall?

Kommenteringen är stängd.