Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Väntans tid är lång…

5 feb , 2018, 17.25 irmaswahn

 

Den nya regeringen låter vänta på sig.

I går, på söndag, var det meningen att koalitionsavtalet skulle presenteras, men på kvällen meddelade Angela Merkels och Martin Schulz´ företrädare att “några punkter” krävde ytterligare diskussioner.

På kvällsnyheterna såg man förhandlingsteamen susa i väg i bilar från Willy-Brandt-Haus, sossarnas huvudkvarter i Berlin. Alla visade glada miner och försäkrade att de var optimistiska. CDU:s Armin Laschet, till vardags regeringschef i Nordrehein-Westfalen försäkrade att alla “kärnfrågor” är klara.

Men på socialdemokratiskt håll framhöll man man att frågan om “andra-klass-hälsovården” ännu ligger på bordet.

För SPD är skillnaden mellan dem som har den allmänna sjukförsäkringen och de privatförsäkrade ytterst viktig och i sonderingsrundan förde Schulz´ team fram en sk. “medborgarförsäkring” som ersättning för det nuvarande systemet.

Som CDU (och naturligtvis CSU) bestämt motsätter sig.

Dessutom är man inte heller överens om åtgärder för att stoppa de skenande bostadspriserna. T ex i Berlin har hyrorna på sistone stigit med runt 20 procent i året. SPD vill ha ett tak för hyreshöjningarna t ex efter fastighetssaneringar.

Söndag kväll hade de politiska tv-talkshowerna givetvis bespetsat sig på att diskutera ett splitternytt koalitionsprogram men fick nöja sig med att för n:te gången diskutera GroKo. Programmet Berlin Direkt försökte tackla den negativa, för att inte säga misstänksamma inställning parterna emellan, som också sägs dominera i förhandlingarna. Frågan om man kan vänta sig en fungerande och duglig regering med så håglösa partier blev naturligtvis hängande i luften. Alla vet vad saken gäller, men ingen vill vara den som säger det.

Berlin Direkt satte fingret på Angela Merkels brist på engagemang, borta är glöden och geisten och det övertygande tonfallet. Nu om någonsin borde hon visa ledarskap, på sitt eget husmoderliga sätt, men nu får man intrycket att Merkel själv inte tror på sitt projekt, sade Karin Eckhardt-Göring från de Gröna.

Merkel uttalade sig inte, men en trött Schulz trädde kort fram och talade om hur viktig regeringen blir för Europa. Det var allt och sannerligen inte det som 80 miljoner tyskar främst vill höra.

Men vad säger en partiordförande vars parti just nu i opinionsmätningarna har ramlat ner till det lägsta understödet någonsin, 18 procent?

Kanske för att poängtera att hela regeringsbestyret ännu kan kappsejsa, intervjuade Berlin Direkt-ledaren Thomas Walde till sist Kevin Kühnert, ungsossarnas ordförande. Kühnert ledde rörelsen NoGroKo inför den extra insatta partistämman i Bonn, som dock röstade för att inleda förhandlingar. Men ganska knappt.

Den verbala Kühnert upprepade de åsikter inom partiet som säger att åtta år i en CDU-ledd regering var nog, att SPD måste få förnya sig i opposition och att en regering skall ha en idé och en tanke som grund och inte vara “ett sammelsurium av kompromisser”.

Koalitionsavtalet skall ännu underställas en socialdemokratisk omröstning innan en regering kan bildas.

Tyskland – och Europa – får ännu vänta.

Kommenteringen är stängd.