Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Varthän i morgon, Europa?

26 maj , 2019, 15.24 irmaswahn

 

Europa står inför ett ödesval. Alla val är på sitt sätt ödesval, men om EU-valet i dag kan vi alla vara överens om att EU:s framtid står på spel.

400 miljoner väljare i 28 länder – i dag är det final i det viktigaste valet till Europaparlamentet i mannaminne. Vi i Finland väljer i dag, liksom 20 andra länder i Europa.

I och med att det politiska fältet i de flesta EU-länder har förändrats så drastiskt på sistone – under de gångna två senaste åren har de etablerade partierna i Tyskland de sk folkpartierna tappat terräng och prognoserna för de bägge stora, CDU och SPD ser inte bra ut.

Hierzulande tog sig högerpopulisterna i extremnationalistiska AfD (Alternativ för Tyskland) redan 2017 in Förbundsdagen och blev tredje största parti, helt otänkbart ännu bara något år tidigare att ett parti som tolererar neonazister och förintelseförnekare kunde ta säte i det tyska parlamentet. 

I EU-valet väntas AfD, tillsammans med Frankrikes Rassemblement National (fd Front National) under Marie Le Pen och italienska Lega under inrikesminister Matteo Salvini radikalt rita om styrkeförhållandena i Europaparlamentet.

Hur stora förändringarna blir håller hela Europa i spänning idag ända till ca 20.30 när den första prognosen för valresultatet väntas komma. 

Någon majoritet i hela parlamentet (751 platser) kommer extremnationalisterna  inte att uppnå, men de liberalkonservativa  grupperna EPP:s och Aldes dominans är hotad, likaså S&D:s position, där de flesta länders socialdemokratiska partier sitter.

I detta EU:s största och hittills ledande land ser nämligen opinionsmätningarna både för Angela Merkels kristdemokrater och hennes regeringspartner, socialdemokratiska SPD dystra ut. 

CDU förutspås bara ca 28% av rösterna, en avsevärd nedgång från 2014 då partiet uppnådde 35,4%. SPD ligger ännu risigare till, de väntas ha svårigheter att komma över 20%-gränsen, i värsta fall fall kan de ligga på ca 15%.

De tysk socialdemokraterna har krisat länge, den djupa splittringen uppstod i meningsskiljaktligheterna över att överhuvudtaget gå med Merkels regering. I Bremen, den fria hansastaden och minidelstat i Förbundsrepubliken väljer man lantdag (parlament) i dag och efter 72 år vid makten hotar de Gröna att göra slut på den SPD-eran.

I kulisserna söker man en ny ordförande.  Att läget är förtvivlat visar nyheten om att den förra avpolleterade ordföranden och fd. kanslerskandidaten Martin Schulz redan “erbjudit” sig att överta hälften av ordförande Andrea Nahles´uppdrag, nämligen gruppordförandeposten i Förbundsdagen. 

Sist men verkligen inte minst – den främsta “dubbelpositionen” är också hotad, nämligen förbundskansler Angela Merkels. Om CDU:s resultat nu faller ordentligt , tros ordförande Annegret Kramp Karrenbauer – trots försäkringar om motsatsen – både för partiets och sin egen politiska överlevnad, göra anspråk på kanslersämbetet.

Koalitionsregeringen kan falla om resultatet för bägge partier ligger långt under siffrorna från 2014. 

I varje fall står ett ministerskifte för dörren, eftersom justitieminister Katarina Barley troligen blir väljs in Europaparlamentet. 

Och vad blir det av Angela Merkel?

Det har spekulerats att hon – trots nekande – skulle sikta på kommissionens ordförandepost. 

Att hon har lämnat dörren öppen.

Den dörren kan redan stängas i kväll – allt hänger på hur det går i EU-finalen i dag.

Kommenteringen är stängd.