Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Andas GroKo fortfarande? Merkel uppmanar till ansvar och trofasthet…

3 jun , 2019, 03.13 irmaswahn

 

I kölvattnet efter de bägge tyska regeringspartiernas förödande nederlag i EU-valet föll den politiska bilan i söndags.

Det första offret är SPD:s ordförande Andrea Nahles. Nahles meddelade om sin avgång på förmiddagen. Beskedet var minst sagt oväntat. Det föll ner som en bomb både i hennes eget parti och hos regeringspartnern, kristdemokraternas CDU.

Efter en veckas skärseld, utfrysning ur riksdagsgruppen, en behandling som närmast liknade psykisk mobbning, gav Andrea Nahles´ upp. Partiets första kvinnliga ordförande, fd arbetsminister och partisekreterare, den ivriga kämpen med det vilda håret, lämnades obarmhärtigt ensam utan stöd av sina partikamrater. I går drog hon konsekvenserna.

Veckan som gick måste hon ha upplevt som rena helvetet. Det hela var skamligt, säger en socialdemokratisk MEP på Twitter.

Angela Nahles avgick med omedelbar verkan från sina bägge uppdrag, partiordförande- och gruppordförandeposten i Förbundsdagen.

Så här fick Angela Nahles ta stryk för det förödande valresultatet på 15,8% – i det förra EU:valet gav väljarna SPD 27,3% av rösterna. 

Nahles´ tid som partiordförande blev kort och stormig. Ingenting nytt inom SPD. Hon överlevde ändå 13 månader, längre än sin föregångare Martin Schulz som fick gå efter ett nesligt nederlag i förbundsdagsvalet 2017.  Åtta månader tidigare, i februari hyllades den fd. talmannen i EU-parlamentet som partiets räddare.

Att säga att den tyska socialdemokratin är i kris är ett understatement. Partiet håller på att förgöra sig själv. Falangen som nu tvingade bort Nahles anförs av Kevin Kühnert, ungsossarna JUSO:s ledare. Kühnert fick till stånd en omröstning om partiets medverkan i koalitionsregeringen med CDU, som han förlorade. Självaste presidenten, Frank-Walter Steinmeier överskred ceremonielet och vädjade till sitt gamla parti att rädda Förbundsrepubliken och gå med i Angela Merkels plågsamt ihopsydda tredje regering. GroKo kallad. Den Stora koalitionens onomatopoetiskt illavarslande namn. Andrea Nahles gick med på att rädda sitt land, men har oupphörligt motarbetats av Kühnerts anhängare, som ville i opposition för att föra partiet vänsterut.

I Tyskland uppfattas EU:val som rena förtroendeval för partierna. ARD-chefen Tina Hassel tyckte  i går kväll att GroKo saknar majoritet. De unga väljarna vände både CDU eller SPD ryggen. Det finns en brokig palett av orsaker, som har stötts och blötts den gångna veckan. 

Den främsta är klimatfrågan. Den beredde väg för de Gröna, som i söndags för första gången blev Tysklands största parti i opinionsundersökningarna efter storsegern i EU-valet.

Vad händer nu?  

Förbundskanslern, Angela Merkel och CDU:s kritiserade partiordförande Annegret Kramp Karrenbauer vill hålla ihop regeringen. Nyval nu, med EU inför stora nya utmaningar, vore en katastrof för kristdemokraterna. Merkel kämpar för Tysklands position som EU:s ledande land mot Emmanuel Macron som gjorde ett mycket gott EU-val.

Osannolikt är också att SPD vill stjälpa regeringen, ett nyval kunde utplåna dem. Opinionsmätningarna gav dem i går 12%.

Som interimsordförande nämns Malu Dreyer, delstatschef i Rheinland-Pfalz. Dreyers hälsa kan eventuellt bli ett hinder.

Och tron på att de grälande socialdemokraterna nu kunde ta varandra i hand för att inte öka splittringen är inte stor. 

Om den alls finns.

Kommenteringen är stängd.