Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Hotet

15 Nov , 2015, 15.15 irmaswahn

 

Vår civilisation är hotad.

De värderingar, som vi på vår kontinent har tagit för självklara, angrips nu av människor som vill oss illa. De har tagit in sig i vår vardag, på våra kaféer, rockkonserter och fotbollsmatcher försöker de rasera våra basvärden; just dem som vi har byggt upp våra samhällen på.

Som jämställdhet och likvärdighet. Demokrati och solidaritet.

Och människovärdets okränkbarhet.

Flyktingarna, som nu traskar genom Europa söker efter just den trygghet, som hittills har varit en självklar del av våra liv.

De har fördrivits från sina hem av samma svartklädda män som sköt in på rockklubben och restaurangerna i Paris.

Samma krafter har redan skjutit flyktingarnas städer och byar sönder och samman, förstört deras skolor och deras kultur.

Nyhetsmedierna rapporterar ivrigt om att en av attentatsmännen i Paris hade ett syriskt pass, stämplat på Leros i Grekland.

De sociala medierna fylls av hatkommentarer om hur de övervägande muslimska flyktingarna nu hotar oss till liv och lem.

De högerextremistiska rörelserna och partierna på ytterhögerkanten i Europa,  som franska Front National, tyska Pegida,och NPD och UKIP i Storbritannien får alltmera stöd.

Terroristernas främsta mål är att så skräck och rädsla där de drar fram. Lyckas de har vi redan förlorat.

Om vi glömmer den franska revolutionens paroller har vi redan förlorat mera än 130 människoliv i Paris.

Broder- och systerskap. Också med Ahmed och Fatima. På samma premisser som med Emma och Martin.

Men vad väntar flyktingarna här? Stängda gränser, taggtrådshinder, polis- och militärstyrkor som tvingar dem att övernatta utomhus i regn och kyla.

Våra politiker försöker plocka billiga politiska poäng med att mota bort, stoppa och skicka tillbaka så många som möjligt.

Skicka tillbaka – till vad?

Om det står det ingenting i politikernas pressmeddelanden.

Visst vill vi alla att flyktingarna registreras och att asylprövningen sker under ordnade former.

Tryggheten och säkerheten skall gälla oss alla. Också flyktingarna.

Människovärdet måste stå över politik, polishundar och gränskontroller.

Först när vi står upp och utsträcker våra värderingar att gälla alla, kan vårt samhälle försvara sig mot de krafter som i dag hotar oss.

Många i Europa – kanske största delen av oss – har en gång varit flyktingar. Flytt hit med fara för eget liv.

Också de har byggt upp det samhälle som vi nu vill försvara.

Bara tillsammans är vi starka.

11 kommentarer

 1. putte skriver:

  Men har inte terroristerna redan lyckats skrämma folk på flykt? Så där har de redan lyckats! Varför är vi då ej rädda för samma slags terrordåd? Din logik brister… Sovplatserna inomhus har tagit slut i Europa redan.

  • Irma Swahn skriver:

   Tack för din kommentar! Naturligtvis är vi alla rädda för terrordåd. Vi här uppe i norden är ändå inte i samma riskzon som människorna i Mellaneuropa för att inte tala om Mellanöstern.
   Men att som en del gör, att skylla på flyktingarna är verkligen fel adress.
   Människor har i alla tider flytt när de känner sig hotade, när deras hem bombas och samhället inte kan erbjuda vare sig trygghet eller arbete.
   Det finns nog gott om sovplatser inomhus i Europa, det är bara den goda viljan som börjar ta slut.
   Undrar varför politikerna som bekymrar sig över vår svaga befolkningstillväxt och vem som skall betala våra pensioner i framtiden, inte ser den potential som finns i dessa människor? I början är det logistiskt jobbigt och kostar, men på längre sikt – OM man satsar på integrationen – får vi en generation, som växer upp här, lojala och arbetsamma människor som tillför samhället mycket… Det är inte bara på grund av sitt goda hjärta, som Angela Merkel öppnade Tysklands gränser. Hon är också en skicklig politiker med god framförhållning. Den tyska ekonomin skulle inte rulla på så bra om det inte vore för invandrarna. Som här annars kallas för ”tillvandrare”, till oss komna…

   • Åke Blom skriver:

    Om vi då räknar ut en gång för alla om en invandrare är en vinst för ett land.Här i sverige tar det 7 år i genomsnitt för en invandrare att få ett jobb.Under dom 7 åren hinner en invandrare få 1.3 miljoner kr i socialbidrag.Sen efter att invandraren fått ett jobb så tar det han 20 år att först betala tillbaka det han fått i socialbidrag genom att det dras skatt från hans lön 32% skatt här i sverige.Så efter 27 år i sverige är invandraren ingen vinst för ett land först det 28e året bidrar hans arbete till vinst för ett land.Hur många invandrare lyckas jobba i 20 år i ett land kanske 25%.så resten 75% av invandrarna blir då en kostnad för landet.Törs du visa detta för dina läsare?

    • Irma Swahn skriver:

     Kommentarfältet är öppet så alla ser nog din uträkning. Enligt din kalkyl ser det ju inte bra ut, men här fattas nog en del parametrar. Kanske har en flykting också ett annat värde än det som kallt matematiskt kan räknas ut… Och varför skulle hen nödvändigtvis vara en ”vinst” för sitt nya land? Inte kategoriserar vi ju andra invånare heller på det sättet? Är du och jag ”vinster”? Har vi tillfört mera än vi har fått? Flyktingarna får barn, så ”nyttan” kan dröja och komma först i följande generation eller ännu senare… Framgången för de flyktingar som kom t ex från Ryssland, Polen och Tyskland undan krig och förföljelser kom ofta först i andra eller tredje generation…

   • putte skriver:

    1. Invandrare blir också äldre => ekorrhjul
    2. Familjeförening hämtar hit åldringar som inte kan språk men behöver sjukvård, pension(!) mm
    3. Problemet i dag är att vi lever allt längre. Är i arbetslivet 30 år och på pension 30 år.
    4. Husrummen har tagit slut. Tomma skolor, hotell, spa(!) är provisoriska lösningar…

    • Irma Swahn skriver:

     1. Invandrare får barn som får barn…
     2. Invandrare lär sig språk. Familjeåterföreningen är viktig, inte skulle du och jag heller vilja leva åratal utan våra familjer?
     Dessutom avlastar den samhället också rent ekonomiskt. (Omsorg, barn)
     3. Ser inget problem i att vi lever längre. Skulle du vilja ha ett kortare liv?
     4. Vi borde utnyttja flyktingarnas yrkesskicklighet bättre – bra för oss och bra för dem. Ta reda på byggmästare, ingenjörer och byggarbetare och ge dem tillfälle att bygga bostäder. Sätt en spade i hand på dem, så att säga… Här i Berlin står många hus och lägenheter tomma. De behöver ofta renoveras. En del sådana projekt skulle säkert lyckas också på våra breddgrader…

 2. Maja skriver:

  Många människor som kommer till Europa idag är till största delen unga män som är ekonomiska flyktingar från mellanöstern och Afrika. Europa kan inte ta emot alla människor som kommer från krig, konflikter och fattigdom eftersom det finns redan hög arbetslöshet och stora ekonomiska svårigheter i Europa.

  Kriget i mellanöstern har nu också börjat sprida sig till vår kontinent. Europa har byggts upp genom århundranden till en enastående kontinent som är värd att bevara. Om politikerna inte tar ansvar för Europas säkerhet och gränser så kan Europa destabiliseras precis som mellanöstern. Europas politiker har valts av de europeiska folken för att ta hand om deras intressen och säkerhet. Alla politiker bör ta ansvar och arbeta för fred och mellanösterns politiker bör ta ansvar för sina länder. Människor bör få hjälp i sina närområden istället för att man försöker ta emot dem alla i Europa.

  • Irma Swahn skriver:

   Hej Maja,
   jag tror inte att man frivilligt riskerar sina liv i läckande båtar eller traskar genom hela Europa bara för pengars skull.
   Att det kommer så många unga män beror ofta på att familjen skickar en ung och arbetsför person, som sedan kan skicka pengar hem. Resan är tung och dyr och riskabel i synnerhet för kvinnor och småbarn, det har vi ju tyvärr sett.
   Genom asylprövningen klarnar det om den sökande flyr krig och om hen är i fara i sitt hemland. Alla de som kommer, kommer inte att stanna här. Men förhoppningen är att de som vi tar emot kommer att bidra till att vår ekonomi förbättras och att nya arbetsplatser uppstår. Men det är klart att det kommer att ta tid.
   Och klart är också att det finns skojare bland dessa hundratusentals människor. Det finns det bland oss också.
   En stor del av de europeiska folken har vandrat in till Europa under århundraden. Och alltså någon gång varit flyktingar. Ibland tänker också jag nog att vi borde kanske välja våra politiker med större omsorg?
   För tillfället pågår en hel del arbete med att hjälpa flyktingarna närmare deras hemländer. Men kärnan i den pågående stora flyktingströmmen ligger främst i Syrien, och i Irak och Afganistan. För att hjälpa människorna där måste vi först få slut på inbördeskriget i Syrien höja vårt bistånd rejält. Men vad gör Finland? Minskar i stället…

   • Maja skriver:

    Hej Irma,
    Den invandring som sker idag till Europa har inte skett tidigare inom en så kort tidsrymd av människor från helt annorlunda kulturer. Det finns många unga européer och andra som är utan arbete och idag råder det brist på manuella arbeten. Det ser dessutom ut som det blir ännu värre i framtiden: http://www.bbc.com/news/technology-34231931
    Polikerna har inte tagit beaktande till de europeiska folken och de snabba sociala och kulturella förändringar som sker just nu. De europeiska folken har sin egen kultur och särart som utvecklade långsamt under tusentals år, Det är inte säkert att man kan klara av de stora volymer som kommer idag. Det skapar segregering och motsättningar och ännu större arbetslöshet.

    Tack för ditt svar!

 3. Christina skriver:

  Varför tar inte värdens ledare tag i de som har ansvaret. Det vill säga dom själva. Hur kan Assad, Putin t.ex. få behålla sitt ledarskap med de psykopatiska drag de tycks besitta. Varför gräva bland förvirrat fotfolk när det är huvudet som skall angripas. De vill ju inte ta ansvar för sin position bara ha makt att döda de som har andra åsikter. Stackars de människor som är i deras händer. Lycka till alla som vill väl.

  • Irma Swahn skriver:

   Hej Christina,
   Assad och Putin är diktatorer. Deras ledarskap kan ingen komma åt, annat än genom revolution eller vapenmakt. Vi måste bara hoppas att dessa herrar någon gång kommer till besinning. Världssamfundet kan eventuellt få något till stånd, hittills har det varit ganska lamt…
   Tack för din kommentar!

Kommenteringen är stängd.