Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Kalla högervindar blåser i forna Östtyskland…

19 jan , 2019, 20.24 irmaswahn

 

“Vi befinner oss i en kamp mot krafter, som säljer sitt globalistiska program om nationernas upplösning, etnisk-kulturell likriktning och traditionernas utplåning som    vore det mänsklighet och godheten själv.// Vi skall som folk upplösas i ingenting. Vi har emellertid inget intresse av detta människosläkte. Vi vill förbli tyskar.”

(Alexander Gauland, 9.6. 2018)

 

Det är valår i Tyskland i år. Tre delstater, de fd. DDR-länderna Brandenburg, Thüringen och Sachsen väljer delstatsparlament. I alla tre är stödet för ytterhögerpartiet AfD (Alternativ för Tyskland) stort, för närvarande över 20 %, i Sachsen nästan 25. Det var främst med rösterna härifrån som AfD tog sig in i Förbundsdagen 2017 som tredje största parti.

I och med den “valskrällen” blev högerpopulisterna  s a s salongsfähiga. Riksdagsledamöter från andra partier höll i början noga avstånd till de nya kollegerna och klagade över hur retoriken i plenum “förråats”.

Men folkvalda är folkvalda och demonstrativa väjningar i korridorerna gör inte stämningarna bättre och leder framför allt ingenvart.

Troligen förlitar man sig på att populisterna förgör sig själva, som historien påvisar. Under 2018 stabiliserades understödet i hela landet i delstatsvalen i Bayern och Hessen till 10 – 12%.

Men det forna Östtyskland ligger mentalt fortfarande i ett annat land än de burgna delstaterna i västra Tyskland och där väcker AfD:s manövrar inför delstatsvalen  oro.

Alternativet siktar på att ta hem potten i alla tre länder. 

Det betyder att retoriken ytterligare har skärpts och att partiets högerflygel inte längre håller sig i kulisserna. De högerextrema krafterna har blivit allt synligare och högljuddare – en valtaktik som kan attrahera ytterligare frustrerade väljare.

“Islam betyder stenålder. Den som emellertid lever i nutiden men gör kompromisser med stenåldern hamnar i medeltiden. Med islam skall aldrig några kompromisser göras.”

(Alice Weidel, i en intervju i tidskriften “Ung Frihet”, som står ytterhögern nära i april 2107)

Ralf Özkara, tidigare AfD:s presstalesman i Baden-Württemberg, anförde under en demonstration i maj 2018: “Låt oss slå islam ut ur Tyskland! Islam är ett ruttnande kadaver i vårt land!” Özkara är förnärvarande AfD-gruppens föredragande i lantdagen i Bayern.

 

Hatretoriken och -propagandan samt tecknen på att partiet drar högerut bekymrar också Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), ämbetet för skydd av grundlagen.

Undersökningarna har lett till ett 442 sidor långt utlåtande, som juristerna nu skall ta ställning till. AfD, eller rättare sagt personerna inom partiets “inre cirkel”, Der Flügel kallad, har granskats pga sina uttalanden och kontakterna till den sk. identitära extremhögerrörelsen, dvs grupper med uttalade nationalsocialistiska sympatier. Alexander Gauland, partichefen och gruppordförande Alice Weidel hör till de granskade, liksom Björn Hocke, partichef i Thüringen, Ralf Özkara, Hans-Thomas Tillschneider och Brandenburgs partiledare Andreas Kalbitz. Partiets mesta agitator Björn Hocke kallar Förintelsemonumentet i Berlin för en “nationell skam” och vill revidera den tyska historieskrivningen. Det finns ingen historisk nationell skuld, hävdar Hocke. Under de knappa tolv åren med nationalsocialistiskt styre hände mycket positivt, avslutar Hocke.

Der Tagesspiegel har lagt ut delar av BiV-rapporten, som endast innehåller offentliga uttalanden av AfD-ledarna. 

Frågan är om uttalandena bryter mot den tyska författningen.

Enligt BiV “propagerar vissa “protagonister i uppsatt ställning inom partiet för en etnisk-biologiskt respektive etnisk-kulturellt grundad nationell förståelse som strider mot artikel I, Avsn. I i GG (grundlagen) om människovärdets okränkbarhet.  

AfD har nu föreslagit att muséerna i de fd koncentrationslägren Buchenwald och Theresienstadt skall stängas. Försöken att framställa nazisttiden i en positiv dager hör till AfD:s valstrategi. 

Och mera är på kommande. Politologer och partiforskare är långt ense om att myndigheternas undersökningar och varningar bidrar till att stödet bland de radikalaste partianhängarna kan öka.

Hur många väljare det sist och slutligen är fråga om får vi se i september när Brandenburg och Sachsen går till val – i oktober väljer Thüringen. 

Och hur väl de nuvarande regeringspartierna CDU och SPD står pall för trycket. Åtminstone hittills har alla andra större partier hållit absolut avstånd till en delstatsregering med AfD. 

Invånarantalet i Sachsen är 4miljoner, i Brandenburg 2,5 miljoner och i Sachsen ca 2 miljoner.

Kommenteringen är stängd.