Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Jens Spahn – den kanske intressantaste kandidaten – har inga chanser…

5 Dec , 2018, 01.37 irmaswahn

 

Jens Spahn är hälsovårdsminister, 38 år, 191 cm lång, skonummer 49, katolik, konservativ, gift med en man, äregirig, makthungrig, vältalig och droppar oneliners titt som tätt.

“Att köra omkring i en stad och inte se några kvinnor på gatorna är tråkigt. Ännu tråkigare är att dem man ser är beslöjade”.

“Den som stiger upp på morgnarna skall få arbete, de som stannar i sängen inte”.

“Om man (inom CDU) med 38 år på nacken anses purung, är det en del av partiets problem”.

Han har redan låtit skriva sina memoarer. Sista kapitlet har titeln: Kansler! Ja, vad annars?

Troligen får Spahn skriva några kapitel till innan han når så långt, för han tros inte ha chanser mot sina medkandidater, Friedrich Merz och Annegret Karrenbauer på partikongressen på fredag, när de tyska kristdemokraterna väljer en ny partiordförande efter Angela Merkel.  Trots att Merkel vill fortsätta som förbundskansler regeringsperioden ut till 2021, kommer det här att innebära nya linjedragningar och prioriteringar inom CDU.

Hur kraftig omskakningen blir beror på vem som väljs. Högerut vill alla tre föra partiet “dit där det hör hemma”, men medan både Kramp-Karenbauer och Merz är övertygade européer och delvis vill ha en “djupare” union, är Spahn motståndare både till president Macrons förslag om ett gemensamt försvar och en utvidgad valutaunion.

Spahn följer snarare den unge konservativa österrikiska kanslern Sebastian Kurz´ linje med minskad och kontrollerad immigration och befarar en ökande antisemitism i Tyskland genom den muslimska påverkningen. Han säger att partiet har underskattat det högerpopulistiska AfD, (Alternativ för Tyskland) och andra extremistiska krafter. 

Här talar Spahn av egen erfarenhet för han har själv utsatts för högerextremistisk  homofobi och förföljelse. Att offentligt gå ut med sin homosexualitet har också fungerat till hans fördel.  Bl a på sociala medier sätter Spahn ofta ut ut selfies av paret på stora tillställningar tillsammans.  – Jag vill verka för att varken jag själv eller någon annan ska behöva utstå trakasserier när man går hand i hand med sin boyfriend på gatorna i Berlin. 

Men Spahn skulle inte vara Spahn om han inte tillade att han verkligen inte är “vänster” för att han försvarar jämställda äktenskap. 

Enligt den nuvarande hälsovårdsministern, som har varit mycket aktiv för att höja på lönerna inom hälsosektorn, prata för mera resurser och mera jämställdhet också inom sjukvården, är indelningen i “höger” och “vänster” förlegad. 

Vår tid behöver inte dylika kategorier, nu gäller det att se världen hur den verkligen är, säger Jens Spahn.

Naturligtvis stöter Spahns provokativa stil och högljudda kritik av bl a Angela Merkels mittenpolitik på motstånd också inom partiet. Spahn valdes in i förbundsdagen redan som 22-åring och har redan från början meddelat att han siktar högt. Hans öppet redovisade ambitioner strider mot den politiska kulturen i Tyskland och i synnerhet mot den traditionsbundna äldre falangen inom CDU.

Inte heller mot den kritiken blir Spahn svaret skyldig: “ibland måste man göra sig ordentligt impopulär för att senare bli uppskattad”.

Här citerar Jens Spahn Västtysklands första förbundskansler Konrad Adenauer, det tyska kristdemokratiska partiets grundare.

Foto: Nick Kosinsky

 

 

Kommenteringen är stängd.