Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Valrysaren fortsätter…

22 sep , 2013, 23.29 irmaswahn

 

Visst, allt var bäddat för en rysare och det blev en rysare…

 

Och ännu är den inte slut – det här valresultatet lämnar många frågor öppna…

 

Kristdemokraterna gjorde ett väntat resultat, 42,1% och Angela Merkel fortsätter som förbundskansler.

 

Men frågan är med vem hon skall regera?  Med 4,6% faller tidigare partnern, Fridemokraterna ur Förbundsdagen och Merkel måste se sig om efter en ny koalitionspartner.

 

Tillsammans med socialdemokraterna kan hon bilda en sk. Stor koalition, SPD kammade hem 25,6% och tillsammans skulle de ha 485 av de 606 platserna i parlamentet. En bred regering vore alltså möjlig, men det är en regeringskonstellation som bägge parter försöker undvika så länge som möjligt.

 

En gissning är att förbundskanslern nu vänder sig till de Gröna, med deras 8,2 %  får de en liten men betryggande majoritet över det röda blocket. En sådan svart-grön regering styr och ställer i Hamburg utan större svårigheter, men frågan är om de kan samsas på förbundsnivå…

 

Men i morgon kan det se annorlunda ut, för i skrivande stund är poströsterna ännu inte räknade.

 

Det är främst i Fridemokraternas och i det nya partiets, Alternativ för Tyskland, partilokaler som man säkert vakar natten igenom, så nära ligger man fem-procents-tröskeln att det ännu är för tidigt att kasta yxan i sjön…

 

Eurokritiska AfD har tillsvidare 4,9% och har redan med det resultatet visat att europolitiken i dess nuvarande form oroar tyskarna och om de klarar tröskeln in i Förbundsdagen blir det intressant att se om och hur mycket Angela Merkel kan väja i euroräddningen…

Kommenteringen är stängd.