Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Tugce 23 år i dag, dör medan jag skriver det här…

29 Nov , 2014, 02.15 irmaswahn

 

zur-heldin-geworden-studentin-tugce-albayrak

 

För två veckor sedan var Tugce Albayrak, 23 år, en av hundratusentals andra unga kvinnor i Tyskland – på väg att avsluta sina studier, förlovad med en tyskturk ur sin egen generation…  Unga människor som vuxit upp i detta land och gjort Tyskland till det land det är i dag – brokigt, tolerant, mångfacetterat…

Men i kväll dör Tugce. I kväll på hennes födelsedag har hennes föräldrar efter två tunga veckor beslutat att stoppa maskinerna som hållit henne vid liv. Utanför sjukhuset har hundratals människor samlats för att hylla Tugce – som postumt blir en hjältinna och en förebild för den tolerans hon förespråkade. Och det civilkurage hon visade.

För två veckor gick Tugce emellan, när två män gick till angrepp mot två unga kvinnor i en hamburgerrestaurant i Offenbach. Hon lyckades avstyra bråket, men utanför restaurangen väntade angriparna på henne.

En av dem slog till Tugce i ansiktet. Ett slag räckte. Tugce föll, slog huvudet i marken. Med blödningar i hjärnan som följd. I förrgår förklarades Tugce hjärndöd.

Om 15 minuter dör Tugce. Tiotusental följer henne på olika grupper Facebook. 12.000 människor har undertecknat en petition att Tugce postumt skall förlänas Förbundsrepubliken Tysklands högsta utmärkelse, Förbundsförtjänstkorset.  Tugce gick orädd mot våldet och det kostade henne livet.

Också jag hann skriva på i kväll och kan ännu hedra Tugce genom att berätta hennes historia.

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.