Irma Swahn rapporterar från Tyskland

Okategoriserade

Grekland balanserar på avgrundens brant

2 jun , 2015, 12.34 irmaswahn

 

Ja, Grekland går nu en ytterst farlig balansgång,  säger ekonomiska bedömare. Nu är det fem före midnatt i Aten, säger andra. Och långt efter midnatt satt förbundskansler Angela Merkel, president Francois Hollande och kommissionsordförande Jean-Claude Juncker tillsammans med inresta Europabankchefen Mario Draghi och IMF:s Christine Lagarde i natt och överlade om vad som tros vara deras sista förslag till Aten. Ett ota-tai-jätä anbud, säger vi på det andra inhemska.

Vid telefonen i Aten väntade premiärminister Alexis Tsipras. Också han vet vad klockan är slagen.

På söndag kunde man i Le Monde ta del av den grekiska statsministers syn på saken. Samma åsikt har hans finansminister Yannis Varoufakis gjort sig impopulär med vid förhandlingsborden under de gångna månaderna.

Tsipras gick så långt som att anklaga en neoliberal “klick” i det europeiska ledarskapet för att vilja statuera exempel med Grekland. – Lyd oss eller vi krossar er, var budskapet i Tsipras version, och det gäller inte bara Grekland utan alla mindre “olydiga” EU-länder, som har svårt att anpassa statsfinanserna inom eurons ramar.

Tsipras har en mission. Att fortsätta åtstramningspolitiken betyder långsam strypning till döds för den grekiska ekonomin. En återhämtning skulle ta årtionden, om ens någonsin.

Euron är en gemensam valuta med inneboende begränsningar, t.o.m. skevheter.

Den grekiska regeringen har stöd av amerikanska toppekonomer, som kommer med grav kritik mot hela eurosystemet.

Men den svåraste nöten är politisk. Grekland har brutit mot EU:s regler, fuskat, fifflat och levt på andras pengar. En sådan medlem måste tvingas tillbaka till fållan. Ta sitt straff och lyda.

EU-ledarna ser den nuvarande disciplinen nödvändig för unionens fortbestånd. Så är regelverket utformat.

Men när verkligheten hinner ikapp, träder också andra faktorer fram. Vad är egentligen viktigt för framtiden?

Börserna i Europa har avvaktat i veckor och investerare brukar inte vänta länge. De gångna veckornas oro har också visat att en Grexit ingalunda skulle skulle lämna Europa utan spår.

Tvärtom. Recessionen är en kännbart spöke i många länder, inte bara i Finland, som tekniskt sett redan befinner sig där.

Också skräckscenariot “Grexit by accident” ligger runt hörnet.

Drar Tsipras ut på envisheten för länge kan han ofrivilligt hamna där.

Tsipras´ trumfkort är att EU inte har “råd” att förlora Grekland.

Och det gäller inte bara 240 miljarder euro.

Det gäller mycket mera.

Något som inte ännu kan mätas eller är möjligt att uppskatta.

Kommenteringen är stängd.