Ja, med enbart dåliga alternativ. Och stora risker.
Ett toppmöte där Angela Merkel får kämpa hårt både för Europas överlevnad – och sin egen.
Oddsen är inte goda. Ett trätande EU bygger upp nya murar i Europa och Tyskland ser ut att ha drabbats av samma xenofobi som Finland.
Visserligen har Merkel ändrat sina betoningar. Det heter inte längre “Willkommen in Deutschland”.
Asylförfarandena har skärpts, de skall omprövas, familjeåterföreningarna har försvårats och de som inte får asyl skickas tillbaka. Det är länge sedan förbundskanslern försäkrade “wir schaffen das” – vi klarar det. Det gjorde hon på grund av sin övertygelse. Det var mera ideologi än politik.
Men det var underförstått att “vi” betyder EU, inte bara Tyskland.
Ingen tysk förbundskansler har tidigare vågat sig på något dylikt.
Det är inte längre bara östeuropéerna som anklagar henne för att utan att ens meddela medlemsländerna tala i hela unionens namn.
Också mumlet i de sydeuropeiska länderna ökar. Hemma blir dolkstötarna från systerpartiet CSU:s ledare Horst Seehofer allt häftigare.
På måndag skall Merkel dessutom lyckas övertyga två länder, två krångliga samarbetspartner. Länder som därtill känner sig lämnade i sticket av EU och i synnerhet av Tyskland.
Grekland och Turkiet.
I fjol somras stod överskuldsatta Grekland i fokus i Bryssel. Statsminister Alexis Tsipras hade (orealistiskt) räknat med att Merkel skulle bildka sin finansminister och gå in för en skuldavskrivning. Att Merkel i dag berömmer sig av att ha räddat Grekland undan en Grexit är en klen tröst för Tsipras´ regering som kämpar med de fortsatta åtstramningarna. I ett läge som blir allt mera desperat.
Turkarna har å sin sida inte glömt vem som saboterade deras EU-medlemsförhandlingar, som skulle inledas i oktober 2005. Samma år valdes Angela Merkel till förbundskansler och förklarade genast att med Turkiet kunde EU endast förhandla om något som då kallades för “privilegierat partnerskap”.
Försmådda älskare är som känt sällan vare sig nådiga eller tillmötesgående.
I synnerhet nyckfulla och/eller opålitliga före detta partner.
Det blir inga billiga överenskommelser för EU, i synnerhet inte med Turkiet.
På hemmaplan skulle ett misslyckande obevekligen spela Merkels kritiker i händerna. Tre viktiga delstatsval står för dörren. Där dessutom CDU:s huvudkandidat i Rheinland-Pfalz, Julia Klöckner, öppet har utmanat Merkel i flyktingfrågan.
För EU vore en misslyckat toppmöte första steget mot en katastrof.
EU:s största och viktigaste landvinningar står på spel. De öppna gränserna. Schengen.
Den europeiska ekonomin skulle ta en törn den illa har råd med. Unionens inflytande i världen skulle drastiskt minska.
I dag reser sig nya murar i Europa.
De rakbladsvassa stålvidundren håller inte bara flyktingar och främlingar utanför.
De stänger också ute fred, gemenskap och solidaritet.
Och kväver den europeiska tanken.